dinsdag 29 mei 2012

Berlijn dag 4, Gendarmenmarkt en de televisietoren

Oei, dat viel eerst nogal tegen. Buiten was het vanmorgen bewolkt en er woei een frisse wind. Jos vindt het lekker, maar ik vind het koud. Brrrr. Tegen beter weten in neem ik mijn vest niet mee iets waar ik de rest van de ochtend af en toe een beetje spijt van krijg. Als de zon er door komt is het lekker, maar in de schaduw en als de zon achter de wolken verdwijnt is het frisjes. Jammer, maar ach het is droog en dan mag je niet klagen.
Het concert gebouw
Vandaag is onze tweede en laatste dag van onze City Circle tour en we hebben besloten om vandaag als eeste uit te stappen op de Gendarmenmarkt. Deze wordt beschouwd als het mooiste plein van Berlijn en het is ook schitterend. Hierboven zie je de Schinkels Schauspielhaus dat tegenwoordig een concertgebouw is.
Deutsche Dom
Links van het concertgebouw zie je de Deutsche Dom, zie boven en rechts de Französischer Dom, zie onder.
Fransözisches Dom
Zoals je ziet wordt het al mooier weer, maar toch voor mij te koud om op 1 van de terrassen plaats te nemen. We besluiten dus na een tijdje weer op de bus te stappen die om de 10 minuten voorbij komt rijden en dan richting het Alexanderplatz. De Berlijners noemen het plein Alex. We steken het plein over om als eerste naar de televisietoren te gaan, het hoogste gebouw van de stad. Met z'n 368 meter is het voor de Berlijners een herkenningsteken en je kunt met een lift in 40 seconden naar 207 meter hoog stijgen om daar een schitterend uitzicht op de stad te hebben.
Achter het Rotes Rathaus zie je de televisietoren, foto gemaakt vanuit de bus.

Ja en natuurlijk willen dat velen met ons wat resulteert in een lange rij voor de kassa met daarna een wachttijd van een uur. Gelukkig hoeven we daarvoor niet in de rij te staan, maar kunnen we lekker buiten op het terras van Starbucks onze lunch nuttigen. Af en toe blik ik binnen op een digitaalbord waar de ticketnummers en de tijd waarop je je naar de lift kunt begeven staat. Buiten is zoveel te zien (wat blijft mensen-kijken toch een leuke bezigheid!) dat de tijd voorbij vliegt. We krijgen eerst nog een securitycheck waarbij al onze flesjes water (3 stuks) in beslag worden genomen en weggegooid. Ja je zou een bom kunnen maken of zo!
Nog even wachten op de lift en zoef met druk op de oren vliegen we omhoog. En bovengekomen genieten we van een prachtig 360graden uitzicht waarbij we alle bezochte plekken proberen te ontdekken. Nu zie je pas hoe groot Berlijn is!
De Berliner Dom vanuit de televisietoren bezien.

We drinken nog een kopje koffie en gaan weer naar beneden.
Weer op de Alexanderplatz aangekomen winkelen we nog een klein uurtje in de Galeria Kaufhof waar ik een paar leuke cadeautjes koop voor de thuisblijvers.

Moe van alle indrukken gaan we eerst een stukje met de Hop on hop off bus tot de Berliner Dom en stappen daar weer over op lijn 200 die 10 meter voor onze halte nog een kop staart botsing krijgt met een bus van de Post die achterop onze bus knalt daar deze plotseling voor een stoplicht stil bleef staan. Iedereen werd verzocht uit te stappen, maar voor ons was dat niet erg, waren we toch al van plan.
En ja, Jos ligt alweer op 1 oor, ik probeer nog wat te doen, maar maak het ook niet laat. Morgen is er weer een dag nietwaar?

2 opmerkingen: