donderdag 31 mei 2012

Laatste dag, morgen naar huis

Gisteren sloegen we rechtsaf naar de Gedächtnis Kirche, vandaag slaan we links af naar de KaDeWe, nog een 200 meter van ons hotel. KaDeWe is de afkorting voor Kaufhaus Des Westens, de grootste warenhuis van Europa, en wel 60.000 vierkante meter. Wat is hier ontzettend veel te koop en vooral op de zesde verdieping de goumetafdeling het mekka voor lekkerbekken  en de publiekslieveling.We keken onze ogen uit. Maar voor de rest? Ik vind er niets want het is er buitensporig duur, alleen maar dure merken qua kleding, parfum enz. enz. Aan mij niet besteed, ieder zo zijn hobby, maar ik geef mijn geld liever aan andere dingen uit. Vind dit de opperste decadentie dat je voor een tas 500 euro neertelt, een sjaal voor 100 euro en meer enz. Maar zoals gezegd ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Wel hebben we een te dure kop koffie gedronken, je bent hier maar 1 keer nietwaar?
het resturant van de KaDeWeToen de frisselucht weer in en gezellig over een markt er tegenover gelopen en aan het einde een als lunch de beroemde Curry Wurst te eten, nou ja, Jos dan, ik heb het bij een frietje gelaten, erg lekker en heerlijk in het zonnetje, en dat terwijl ze ons slecht weer hadden voorspeld, een cadeautje dus. Terwijl Jos met het thuisfront belt ga ik nog een cache scoren die op 400 meter afstand moet liggen. En ja hoor vlot gevonden, zal de laatste in Berlijn zijn. Morgen gaan we nl naar huis.
 Het is inmiddels rond 14 uur en we besluiten in de Ubahn tegenover ons op het plein te duiken om een bezoek te brengen aan de Botanische tuin in Dahlem. In Dalem nemen we de bus die ons na 2 haltes uitzet voor de poort. We wandelen eerst door de vijvertuinen en gaan dan richting prachtige kassen.


Eerst weer tijd voor een kopje koffie en dan wandelen we op ons gemak door deze machtige kassen en zien dan veel tropische en subtropische planten, cactussen enz enz. In de laatste kas gaan we nog even rusten en zien dan een paar muisjes voor onze voeten wegschieten en we volgen er eentje die moedig bij ons in de buurt blijft. Schattig om te zien. Het was een apart soort met een streep over zijn kop, hadden we nog nooit eerder gezien. Kon er helaas geen foto van maken. De onderstaande foto's spreken voor zich.
We zijn best wel moe en het weer is toch wat minder geworden zo aan het eind van de dag, dus besluiten we om weer naar het hotel te gaan. Jammer want er is zoveel meer te zien, maar wie weet komen we nog eens weer hier naar toe, je weet het maar nooit.
Met bus en Ubahn weer in omgekeerde richting, in de supermarkt om de hoek die elke dag tot 24 uur open is, een paar boodschapjes doen voor onze avondmaaltijd op de kamer van duitse broodjes met salade zijn we blij weer de beetjes omhoog te kunnen leggen.

Al met al is Berlijn een geweldige stad, en ik denk dat je aan een maand niet genoeg hebt om alles goed te kunnen zien en bekijken. Altijd jammer dat als je de stad een beetje begint door te krijgen je weer naar huis toe moet. Maar aan alles komt een eind en thuis is het ook heerlijk. Ons is opgevallen dat Berlijn een prima stad is voor gehandicapten en mensen slecht ter been. Het openbaar vervoer is prima geregeld. De bussen hellen bij het in en uitstappen zo dat de uit- en instap minimaal is, de S-bahn heeft qua in- en uitstap helemaal geen verhoging, is gelijk met het perron. De Ubahn heeft een lage instap (begrijp overigens niet hoe je daar in moet stappen met een rolstoel, dat heb ik niet kunnen ontdekken daar we meer met de S-bahn en bus hebben gereisd.) Bijna overal zijn er liften en/of roltrappen en die staan op de kaartjes ook goed aangegeven zodat je van te voren weet of het voor gehandicapten geschikt is of niet. Nergens hoef je langer dan 10 minuten te wachten. De welcome's kaart is een kaart die je voor 2,4 of 5 dagen kunt aanschaffen en deze geeft je 25-50% korting op allerlei attracties. 1 keer op de eerste dag van gebruik afstempelen en je kunt van alle openbaar vervoer gebruik maken zonder te hoeven stempelen of id. Alleen in de bussen moet je het nog tonen bij het instappen.
Morgen om 12 uur checken we uit en komen dan weer richting Nederland met het voornemen dit jaar zeker nog een trip samen te ondernemen. Er is nog zoveel te ontdekken en te zien.........

5 opmerkingen:

 1. Super dat jullie het zo leuk hebben gehad, leuk om te lezen ook veel herkenning. Liefs en tot volgende week!! Grtz Corien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, ik vind het altijd zo leuk om jullie verhalen te lezen. Wij zijn nog niet zo lang geleden ook in Berlijn geweest, en dan is het zo herkenbaar maar toch ook nieuwe dingen waar we niet aan toe gekomen zijn.

  Groetjes Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks for your personal marvelous posting!

  I really enjoyed reading it, you may be a great author.
  I wiol be sure tto bookmark your blog and will eventually come back very soon.
  I waant to encourage yourself to continue your great posts, have
  a nice evening!

  Visit myy web-site :: serp

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Happy Chinees New Year for my all chinees Friends .
  Nice post . Very help ful and informatic. You made it really useful and helpful to us by spreading the awareness articles. Thanks for the help.
  Chinese New Year 2015 Fifth Day
  Chinese New Year 2015 Fourth Day
  Chinese New Year 2015 Third Day
  Chinese New Year 2015 First Day

  BeantwoordenVerwijderen